ST: Důchodci závisláci

Diskuze na fóru 'Archiv - Ostatní' zahájená uživatelem Hrnkajda, 21/3/15.

Milý(á) fórum uživatel (ko),

pokud chcete být na fóru aktivní a máte zájem se zúčastnit v různých diskuzích a využívat dané fórum musíš se nejdříve přihlásit do hry. Pokud nemáš žádný herní účet, prosím, zaregistruj se. Těšíme se na Tvou návštěvu na našem fóru! „do hry“
Stav vlákna:
Žádné další odpovědi nejsou možné.
  1. čarodějka007

čarodějka007 Imperátor fóra

.... a helemese, jak jde o jídlo, i admini jsou ve střehu xDxD, pajdo, vítej u důchodců :)

2. evik1016

evik1016 Polobůh fóra

Ahoj děvčata, já pekárnu nemám a ani jsem nezkoušela péct chleba, ale jezdím pro něj do Borové, do parní pekárny a je úžasně dobrý.
    Děvčata v pekárně jsou moc hodná, a nosí nám chleba vařicí, přímo z pece. Je to lahůdka. V Praze je to horší, tam kupujeme hostivařský, ale ten zaleka nedosahuje kvality toho borovského. Ale dřív jsem na pečení neměla čas a v poslední době se tam zase tak často nezdržuju.

3. LubicaKrakova

LubicaKrakova Hrabě fóra

skalara.v - ja som pekárničku dostala asi pred 5 rokmi. Sprvu som kupovala zmesy, ale veľmi nechutili. Potom som na internete zháňala recepty a piekla podľa nich. Niečo chutilo, iné menej. Potom som prišla na to, čím to je. pekáč v pekárničke mám na stojaka - jednoducho nám chýbala dobrá kôročka. Tak som začala pekárničku využívať len na vymiesenie cesta a piekla som v rúre. A to už bol chlebík. Neskôr som na nete našla chlieb bez miesenia a ten nám chutí najviac, aj keď sa naň najdlhšie čaká. Ale čo sa týka práce - nie je je veľa.
    Recepis: 4 hrnčeky hladkej múky (z toho 1 môže byť špalda, alebo žitná),1/2 sáčku sušené droždie, 1-2 lyžičky rasce(kmín), semienka (slnečnica, tekvica,), 2 lyžičky soli, 1a1/2 - 2 hrnčeky vody (môžeš pridať 1lyžicu octu). Sypké zmiešame, spojíme vodou necháme v miske pri bežnej izbovej teplote -8 - 12 hodín. (preto si treba dobre zadeliť čas - buď založiť večer a ráno piecť, alebo naopak.
    Na pomúčenom lopáre rukou urobiť placku (2-4 cm vysokú) 15 minút odpočívať, potom preložiť 3x po dĺžke, 3x po šírke, prikryť utierkou odpočívať 30 min. Zopakovať a znovu 30 min. odpočívať. ale počas posledných 30 min. vložíme do rúry hrniec (pekáčik,kastról) v ktorom budeme chlebík piecť aj s pokrievkou. (rúra 220 st.) do horúceho premiestníme cesto, vložíme zakrytý na 30 min do rúry, potom odkryjeme a pečieme ešte 15 min. Výborný.
    Najhoršie je to premiestňovanie. Ja si niekedy pomáham tak, že cesto si pripravím na pečiacom papieri a vložím do nádoby aj s ním.
    Ale pekárničku ďalej využívam na miesenie kysnutého cesta, čo mi nikdy nešlo a teraz sa to darí.

4. skalara.v

skalara.v Orákulum fóra

Pajaable - Evi, děkuji, už jsem si opsala. Ještě musím koupit ten vinný ocet ;)
    Lubica - děkuji, také receptík ukládám. Kynuté těsto mi taky moc nejde.

5. pajda361

pajda361 Živoucí legenda fóra

Čarodějka007: no i admin je tvor pažravý :D a takový domácí chleba od předražené polovičky a poctivá domácí šunka ode mně prostě nemá chybu. Jen to máslo hold ještě není ono, i když sehnat dnes máslo od farmáře není až takový problém.

6. čarodějka007

pajda361 no konečně tady nebude Amálka jedinej chlap, co uznává pořádné jídlo - a my ženské se tu netajíme tím, že naším největším snem je žrát a nepřibrat xD

....jo a pokud děláš šunku v šunkovaru, poprosíme o recept, jedna naše spolufarmářka si tu posteskla, že neví, o s tímto přístrojem :)

7. janaj

janaj Velvyslanec fóra

Áááá pekárnička. Když nemám čas, dělám chleba v ní. Ale jinak tam nechávám hlavně promíchat a vykynout, po operaci loktů mi míchání těsta dělá problémy. Peču potom v troubě. Ale dělám tam něco na způsob mazanců...vánočky. Sladké těsto a chutná.
    Šunkovar nemá šunku chodím krást rodičům, když dělají :D

8. Amalka1070

Amalka1070 Expert fóra

Tak jeden recept pro začátečníky

Chlebánky
    Ingredience:
    2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody,
    25 g droždí
    Postup:
    Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, příp. solí a upečeme (asi 30 minut při 180 - 200°C).

[​IMG] [​IMG]
    Tohle zvládne i pekařský analfabet.
    :D:D:D

9. LubicaKrakova

LubicaKrakova Hrabě fóra

Ono pri chlebíku je to fakt aj o tej kôrke, ale aj o dierkach - bublinkách v ňom. Vtedy je taký ľahký - nie na váhu. A práve ten chlebík, ktorý dlho kysne je taký.

10. čarodějka007

Amalko a kde vezmeme ty dva krajíce staršího chleba? To víš, nemáme ty známosti v pekárně :pxD

11. Pig_boy

Pig_boy Rádoby autor

Ahoj přátele obracím se na vas ohledně hlasování dejte vědět všem které mate v kontaktech at je toho co nejvíce děkuji předem všem za Váš čas a čas vaších přátel Michal

12. Mahira72

Mahira72 Mistr fóra

13. LubicaKrakova

LubicaKrakova Hrabě fóra

Čarodejka, kúp si čerstvý a odkroj z neho 2 krajčeky, schovaj pred sebou aj rodinou. Keď budeš chcieť piecť bochníčky , spomeň si, kde si tie krajčeky schovala. Ak si nespomenieš, postup zopakuj. Opakuj dovtedy, kým ich nenájdeš. Pohľadaj ľudí, ktorí chovajú sliepky a daruj im ho

14. pajaable

pajaable Orákulum fóra

Zmínila jsem domácí chleba do trouby či pece ...
    Zde je , ale varuji, zaměstnat mužského nebo pár dní cvičit s činkami, ruce po
    přípravě těsta bolí ...
    Poctivý celozrný kváskový chléb
    Potřebujeme jen - celozrnnou mouku, kvásek, sůl, koření pro chuť a vodu.
    Používám nepravý kvásek z droždí. Správný chlebový kvásek se připravuje pouze z žitné mouky a vody, přesto jeho příprava není zdaleka snadná. Navíc je časově náročnější, stejně jako odpočívání a kynutí těsta s tímto žitným kváskem. Proto ho pro urychlení celého postupu nahrazuji kváskem připraveným z rozdrobeného droždí, trochy žitné mouky, půl kostky cukru a trochy vody.
    Pro kvásek z droždí i pro pravý žitný chlebový kvas platí, že jakmile je připravený, můžeme se pustit do zpracování těsta. Kvásek z jedné kostičky droždí zhruba stačí na bochníček pečený z půl kila mouky.
    Do mísy se nejprve nalije kvásek, teprve pak se přisype mouka a začne se zpracovávat těsto. Na vypracování hodně záleží. Těsto nesmí být řídké ani hodně tuhé, ale mělo by držet tvar. Při hnětení těsta rukou se do něj konci dlaní vhání vzduch. Hněte se tak dlouho, až nejsou cítit žádné hrudky, ale těsto je naopak hladké a příjemné na omak.
    S přidáváním vody velmi opatrně, protože jakmile se to přežene, musí se zase přisýpat mouka a za chvíli jste mimo poměr.
    Po zpracování se těsto nechá kynout a odpočívat. Minimálně hodinu. Platí ale, že čím déle, tím lépe.
    Po odpočinutí se těsto znovu přepracuje a opět se do něj konci dlaní vhání vzduch, aby bylo nadýchané. Pak se z něj vypracuje bochníček nebo třeba dalamánky, které se opět nechají na vále chvíli odpočinout. Nakonec je potřu vodou a posypu kmínem, mákem či sezamovými semínky. Ještě chvíli je nechám odpočívat a kynout a mohou do trouby.
    Před pečením dalamánky potřu vodou s trochou soli a posypu kmínem nebo jiným oblíbeným kořením.Peče se v troubě rozehřáté na 220 stupňů, pak se může teplota trochu snížit. Vždy záleží na konkrétní troubě, proto si ideální teplotu musí každý vyzkoušet. Doba pečení závisí na velikosti pečiva. Bochník chleba potřebuje zhruba tři čtvrtě hodiny, dalamánkům stačí tak 15-20 minut. Před pečením do trouby nezapomeňte vložit nádobku s vodou – například plechový hrníček – aby byl chléb krásně vláčný.

Tento recept jsem kdysi dostala od jedné paní, která učila na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři.

[​IMG] [​IMG]

Amalka1070 ...za recept děkuji, vyzkouším.

15. pajda361

pajda361 Živoucí legenda fóra

Na domácí šunku je recept v podstatě jednoduchý. 1 kg masa (já používám nejčastěji kuřecí kousky nebo vepřovou kýtu) 25 g soli, 1 dcl vody. 1/3 až 1/2 masa řádně rozmělnit (čím více tím lépe). Jsem línej, tak používám sekáček v mixeru. Zbytek masa nakrájet na kousky. Vše pořádně promíchat a následně narvat v igelitu do šunkovaru. Nechám raději 2 dny proležet v lednici a následně vařím ve vodní lázni při teplotě okolo 80 St.C. po dobu 2 hodin. Do směsi občas přihodím nějaké to koření jako je česnek, kmín, chilli nebo i bazalku, tymián. Prostě dle nálady, ale to zase nemusí všem chutnat.

16. -pechfógl-

-pechfógl- Živoucí legenda fóra

S tím šunkovarem - to jsem byla já. Pajdo a co sanytrovou sůl, dáváš? (Já mám Pragandu, se kterou mě smířilo to, že se vyrábí v Rájci nad Svitavou, což je země mého původu).
    Co se pekárny týče, i tu jsem mívala. Chleba byl divnej, ale v práci chutnal (ti taky sežrali všechno), ale rejže a jogurty, to už stálo za to.
    Hele s tím konvektomatem - moje babička vždycky říkala: Polévat a podlévat. Možná to platí i pro tuhle obludu.

17. čarodějka007

pajaable tenhle recept mám také z Toulcova dvora - a dost možná od stejné paní. Přiznávám, že jsem ji proklela, protože toto není obyčejný recept, ale náhrada posilovny ;). Ovšem dalamánky nemají chybu

18. pajaable

pajaable Orákulum fóra

pajda361 ...děkuji za recept ...

Lidi, už mám ve složce tolik receptů ze zdejšího pokecu, že se asi od plotny nedostanu.

xDxDxD

čarodějka007 ....paní Marie , ani nevím, kde je jí konec .

19. kerryhill

kerryhill Dozorce fóra

No,né že bych byla zrovna pekařský analfabet,ale receptík pod názvem ,,Amálkovy bochánky,,
    mám už opsán v mých receptech,a že vypadají tak hééézky tak je skusím upéct.
    Amálku díky :D.

20. LubicaKrakova

LubicaKrakova Hrabě fóra

-pechfógl- asi na tom niečo bude, brúzgala som po nete a tiež hovoria, že podlievajú. No čo som vedela predtým, deklarovali, že aj na dusenie treba len pár kvapiek vody. Ale človek sa učí. Ja sa polepším.

Stav vlákna:
Žádné další odpovědi nejsou možné.