ST: Důchodci závisláci

Diskuze na fóru 'Archiv - Ostatní' zahájená uživatelem Hrnkajda, 21/3/15.

Milý(á) fórum uživatel (ko),

pokud chcete být na fóru aktivní a máte zájem se zúčastnit v různých diskuzích a využívat dané fórum musíš se nejdříve přihlásit do hry. Pokud nemáš žádný herní účet, prosím, zaregistruj se. Těšíme se na Tvou návštěvu na našem fóru! „do hry“
Stav vlákna:
Žádné další odpovědi nejsou možné.
  1. evainfo

evainfo Živoucí legenda fóra

Ta kočička tam snad hledá svatební šatičky ... se blíží to jaro xD
    Mě tyto momentky vždy fascinují, jak oni ví že, se to nesmí.

Ahojky všichni a hezký večer :)
    víkend konečně utekl jako voda ... pohodička sice v práci nebyla,
    ale další víkend bude o to lepší a snad i teplejší ... :p

Anickomalirko Pepča je hezký a šikovný kluk a takový
    zážitek je vážně něco ... to musí určitě říct kamarádům :p

Gratulka kdo splnil akcičku a ostatní to ještě zvládnou
    a držím tímto palečky ;)

Tak hezkou, příjemnou dobrou noc.

2. Y_n_O

Y_n_O Živoucí legenda fóra

Dobrý pozdní večer, jen se tu tak mihnu ;) Gratuluji ke všem úspěchům, ať v životě reálném či tom našem virtuálním.

Prepperka: jsem ráda, že to nebyla úplně ztráta času. Momentálně sleduji velmi povedenou sci-fi Expanse (komu se nechce dívat, může číst, přeloženo je zatím pět dílů, šestý, myslím, ještě překladatele nenašel - James S. A. Corey), docela zajímavý počin je momentálně vysílaná Colony, těším se na druhou řadu Into the Badlands, letní návrat ZOO, Stitchers, Sense8, The Last Ship, Dark Matter či Killjoys... a dalších ;) A nesmím zapomenout na skvělou věc od Netflixu - prozatím dvě řady The Man in the High Castle - také podle knihy, autor Philip K. Dick. I když nejsem fanda tohoto žánru, hororově naladěný Stranger Things stojí za podívání. Třeba si něco vyberete :)

3. -pechfógl-

-pechfógl- Živoucí legenda fóra

Pepíček je absolutně krásnej kluk. Nějak mi připomněl naši mrňavu - vzali ji do Liberce a jeden z rodičů (ten po mně), natočil na mobil, jakým tempem a jak odborně vyrazila v ZOO z rodičů bílého plyšového tygra. Dodnes brečej jak želvy, když zjistili, že ve městě je o dvě stovky levnější....

4. mamča50

mamča50 Imperátor fóra

Pěkné dobré pondělní ráno, zataženo a každou chvilku asi začne pršet. Dnes mi přišli namontovat kameru, nevidím, kdo je u vrátek a ploty nejsou vysoké a kdyby je někdo přelezl, tak ho mám hned za dveřmi. Že přeskočili plot, to se nám už stalo a ze zahrady odmontovali zahradní umyvadlo a odnesli si ho k vlastnímu použití a nebo je prodali v hospodě za pivo. Tak se budu cítit lépe.kometak96, gratulka ke 131. faremnímu postupu a evik1016, děkuji za gratulku a máš moc pěkný jarní podpísek. Přeji pohodové pondělí a opatrujte se. ;););)

5. evik1016

evik1016 Polobůh fóra

6. mamča50

mamča50 Imperátor fóra

Evi, opatrně a pěkně si to v přírodě užij. Krásné dopoledne všem závislákům, zatím neprší, mám otevřené okno a pěkně tam ptáčkové švitoří. Udělám si kafíčko, ale vypít si ho venku, tak na to ta pravá chvíle ještě není. Ale už se snad brzy dočkáme. Pěkný a pohodový den.;););)

7. vavovi

vavovi Stará škola

Zdravím do závislákova.
    Gratulace ke krásným postupíkům.
    Jaro už je skutečně tady. Se zpožděním máme první kuřátko. A pak prťavcům vysvětlujte, že kuřátka jsou žlutá. Ach jo;)
    [​IMG] [​IMG]

8. -pechfógl-

Tak jsem zase v depresi - byla jsem s pejskem u veterináře na očkování. Vybrala jsem si toho nejbližšího a zřejmě taky nejdražšího, ten určitě dělá manikúru milionářským čivavám. Chtěla jsem jen, aby ho píchl do prdýlky, ale on mu udělal celkovou diagnózu a pozval k dalším úkonům. Což o to, očkování stálo sedm stovek, ale ty plánované úkony (krevní testy, čištění zubů atd.) lezou do tisíců. A navíc je můj mazel obézní a má držet dietu. Je to zparchantělej špicovčík, velikostí střeďák a váží 18 kilo. Samozřejmě tu nejdražší. Granule **reklama** nejsou dost dobré, ještě jakž takž **reklama**, ale prý jsou i lepší..... Můj pejsek nadváhu má, ale z nedostatku pohybu, když přešel ze zahrady do bytu. Jinak dostává k snídani jednu kapsičku **reklama** a k večeři hrst granulí.....:cry:
    vavovi, vysvětli dětem, že ano, kuřátka jsou žlutá, ale tohle je plivník. A pak budeš dny a týdny vysvětlovat, co to je plivník a jaké má funkce v černé magii. Pak budeš muset uspořádat exkurs do světa černé magie a co to obnáší, jestli jsou děti zvídavé, zeptají se, jestli je i bílá magie..... no a máš na rok vystaráno. A jestli jsi sebevrah, zkus zařadit do svého poučení i kozu, černou kozu, kozla.....:D

*odstraněna reklama* - FM *JÁ*

Naposledy upraveno moderátorem: 20/3/17
  9. vavovi

vavovi Stará škola

pechfóglinko - dost stačí, že naši prťavci jsou samý pokus. O víkendu prostřední žadonil ke svému pokusu s raketou nějaký benzín. Jelikož vím o jeho sklonu k piromanství a nechceme vyhořet, tak nedostal nic. Podtrženo sečteno o nějakých magiích mu rozhodně nic říkat nebudu. Počkám co se vylíhne z ostatních vajec a v nejhorším je přetřuxD

10. Casey27

Casey27 Polobůh fóra

-pechfógl-: Ahoj, levnej veterinář neexistuje..... všichni co jsou levní, tak dopadnou jak Flexka ,-) Takže je otázka zda je dobrej a nebo ne. Každopádně se mu nedivím, že psovi chce udělat odběry a celkové vyšetření... od určitého věku je to potřeba. Pokud je to dobrý vet, tak by ti měl vše vysvětlit proč to chce udělat, jaké jsou možnosti a je jen na tobě co se bude a nebude dělat... co je nutné. Mohl bych ti vyprávět, jak dlouho trvalo, než jsem našel kvalitní veterinářku, která je ochotná daný problém probrat, vyslechnout majitele a dohodnout se na postupu léčby. Každopádně s ním ale budu souhlasit ohledně granulí Ch.pp. a jiných "marketovek" co jsou jen bobtnající obarvená a dochucená pšenice s výživnou hodnotou nula nula prd. Pokud nemá pejsek nějakou klinickou diag. a nepotřebuje vyloženě takovou dietu (ledviny, gastro a pod.), tak bych se vyhnul i RC a jim podobným co nabízejí na vet . Jak sama píšeš... má nedostatek pohybu, tím pádem potřebuje menší příjem energie než dříve, ale kvalitní. Ony nakonec slušné (nemyslím SP) granule vyjdou cenově podobně, protože krmná dávka je mnohem menší a dodá potřebně živiny narozdíl od těch barevných pšeničných bobulí ,-) Určitě bych volil nějaké (nebudu dělat reklamu... klidně sovou) středně kvalitní light na upravení váhy ,-) Mmch... u financí vydaných za mazlíčky je lepší trpět ztrátou paměti a hlavně si nedělat "roční uzávěrku".... třeba u mé kočky by za to bylo předplatné pomocníků na 20let ,-)

11. -pechfógl-
    dovolím si zapojit se do diskuse. Musím do puntíku souhlasit s Caseym. Pejskařím od 12. let, (tedy víc než 35 let). Rozhodně bych vybrala kvalitní granule, s dobrou kombinaci výživových látek. Pokud s psíkem nemůžeš denodenně "pobíhat" (a to jak jsem pochopila, je trochu problém) vyber granule s vyšším obsahem vlákniny (tedy z řady pro seniory) Také funguje, rozdělit krmnou dávku na dva díly. Jeden díl podat psovi ráno, druhý večer. Pes se bude cítit zasycený. Velice důležité je, započítat do celkové krmné dávky VŠE co psíkovi "podstrčíš" ;) tedy i piškůtky, sem tam nějakou jinou mlsku. Pokud budeš chtít, můžeme pošpitat o výživě podrobněji přes herní poštu. :)

12. -pechfógl-

Tak především se omlouvám za nechtěnou reklamu, pro mně už je to krmení taková rutina,života, že o tom, že to má i značku, ani neuvažuji. Ty granule - no, má jich ještě 24 kilo. Koupím ty seniorské. Co se veterináře týče, tihle (je jich víc a nevím, kterej je kterej), podle vybavení asi fakt dělaj i tu manikúru a fénování. Měla jsem výborného i cenově přijatelného, ale v Běchovicích. Když jsem se musela přestěhovat do bezbariérového, je poněkud z ruky a pokud nás tam někdo nedopraví, nemáme nárok. Jeho ošetření je sice honorováno přijatelně, ale ten taxík, to jsou teda pálky. Pak to vyjde asi tak, jako u nás za roh.
    Jinak i moje kočenka potřebuje lékařskou péči, protože má problém s ledvinami - lidi, když se to vyvrbí a navíc do toho přijde nešťastná událost a pohřeb, tak musí být člověk dost vynalézavý, aby neměl výživu jak koncentráčník a zbylo mu i na kombajn.

13. flexka

flexka Hrabě fóra

Tak do toho taky skočím.
    Máte pravdu oba, motorkář i egoistka :inlove:
    Krevní testy i čištění zubů je potřeba, může to prodloužit o dost život. Cena je podle toho, jestli tu krev vyhodnotí přímo v ordinaci, nebo ti vrzne do ruky zkumavku s krví a žádankou a ty to doneseš do laborky, pak vyzvedneš výsledky a dofrčíš na interpretaci. To stejné s čištěním zubů - levnější varianta s injekční narkózou, pak se pes na několikrát probouzí, motá se, nebo výrazně víc za inhalační, donesou ho a před očima ožívá a je schopen odejít po svých. Samo jsou výjimky, co si účtují majlant za tu lidovou variantu. Výjimky, co si účtují lidsky za tu druhou už o ordinaci přišly.

S krmením jakožto mým velkým koníčkem lehce nadhodím další názor. Všechny konzervy a kapsičky jsou předražená voda. Platí se tu 80% vody a kvalita je v 90% mizerná, znám 3 druhy, co jsou k něčemu, ale je to útok na peněženku. Granule jsou dobrá volba, chce to ale disciplínu, protože obecně je to koncentrovaná potrava a pokud je pes žravější, trpí hlady a neustále vymýšlí, co kde splašit, ukrást a pozřít. Navíc většina je poměrně brutálně konzervovaná a to v případě epilepsie, nebo jaterních či ledvinových potíží není úplně pravé ořechové. Kvalitní granule vybrané s ohledem na metabolismus psa jsou nejlevnější (v přepočtu i ty za víc jak 100Kč za kilo) a nejpohodlnější řešení. Pro zdravého psa v kondici není co řešit.
    Pamlsky byly vymyšleny obecně pro obživu veterinářů, 20% glycerínu u měkkých, barviva a syrová odpadová rýže a jiné sojové a masokostní moučky v dentálních, to je základ různých potíží psů a zlatý důl (jen hloupá Flexka je majitelům zakáže a pak nemá do čeho jehlou píchnout). Co se týká piškotů, kousků od stolu - pokud se člověk stravuje celkem kvalitně, tak to kvalitativně nevadí, horší je kvantita. Můj oblíbený přepočet je: mám jorkšíra 1,5 kg a paničku 75 kg - to je poměr 0,02. Toho, co ta panička sní, může dát psovi 0,02 krát. Tedy dá si 50 g šunky, psovi dá 1 gram. Naopak, dá psovi 100 g šunky (a že to sežere ani se mezi kolečky nenadýchne) a je to jako by se nacpala 5 kily šunky. Tomu psovi je pak stejně blbě. Ano, mají rychlejší metabolismus a vůbec se můžeme dostat do vědecké dišputace, ale ten přepočet není návod ke krmení, pouze ukázka poměru hmoty mezi pidipsem a člověkem, který argumentuje "ale to byla jenom trošička na chuť". Moje trošička na chuť je pro toho psa dávka na 3 dny.

Já bych u staršího psa šla do varianty další a tou je vaření. Kousek masa, hodně zeleniny, podle stavu cukru v krvi a potřeby cukrů buď s přílohou, nebo bez, je to levné, sice trocha práce (v době předgranulové jsme vařili všichni a neremcali), ale vitamíny a minerální látky jsou taky v obrovské nabídce pro BARF a vaření, takže nic nehrozí a je to ušito psíkovi na míru. Doba roboranová už je naštěstí taky pryč. Je toho větší porce, pes si to užije a v podstatě mu uděláš dietu a radost naráz. Navíc pes není kočka a bude se mu líbit i tvaroh, jogurt a jde v pohodě nakombinovat doma dietu, i kdyby nebyly ledviny, nebo jatýrka ve 100% stavu.

Edit: No a granule je ještě potřeba kupovat v přiměřeném balení. Datum spotřeby se vztahuje k neotevřenému balení. Jak to jednou otevřu, začne žluknutí tuků, oxidace vitamínů a degradace. Výrobci upozorňují, že výživové údaje se vztahují k neotevřenému balení a po 3 týdnech od prvního otevření začne pomalu obsah vitamínů klesat. Po 3 měsících už je tam toho tak málo, že doporučují zbytek vyhodit. Navíc se tam může dostat vlhkost, začne to plesnivět (není to vidět) a víc uškodí, než pomůže. Takže je vhodné kupovat velikost pytlíku tak, aby vydržel míň, než 3 měsíce. Samo že ty ultramaličké pytlíčky jsou pro ty, co se chtějí vejít do těch 3 týdnů - tam je to otázka, jestli na to mám a chci za to utrácet. Kupování rozvažovaných granulí a velkých pytlů pro malé psy je ale nedobrý zvyk a nedělala bych to.

Naposledy upraveno: 20/3/17
  14. vavovi

vavovi Stará škola

Nechtěla bych rozpoutávat nějakou debatu, ale před nějakou dobou můj manžel hledal zase nějaké komponenty do krmných směsí (směsi si mícháme samy, takto víme co přesně naše zvířátka papají) a došlo i na pejsánky a kočiny. Do té doby jsme krmili granulemi. Když zjistil, co je jejich součástí tak od té doby granule nekupujeme a raději obětuji kousek masa tedy vlastně kus masa a je vidět, že jim to vyloženě prospívá.

15. skalara.v

skalara.v Orákulum fóra

Jejdanánku flexko, teď jsi mi připomněla staré časy, kdy jsem jezdila pravidelně s kbelíkem z Bohnic do Holešovic na jatka pro výsekové maso pro své dvě čubiny. Doma jsem jim z toho vařila šlichtu s kolínkama nebo ovesnýma vločkama (a sypala do toho právě onen rob...) Vždycky to při vaření příšerně smrdělo. Ovesné vločky byly pěkně zákeřný materiál, bo když jsem neodhadla množství a dala jich více, nešla ta hmota potom za prase vydolovat z toho hrnce xD Zlatý granule...
    S krmením našich kočiček máme doma trochu problém, bo kocour by potřeboval tak dvě kila přibrat, ptž se mu dají počítat žebra, a kočka zase trochu zhubnout, bo se začíná podobat tlačence. Ale jak to udělat, když si misky sdílí, fakt nevím o_O

16. Casey27

Casey27 Polobůh fóra

flexka: Oba víme, že na téma výživa zvířat co a jak jsme schopni debatovat půl dne ,-) Granule jsem navrhoval z důvodu jednoduchosti podávání a optimálních poměrů. Přece jen představa, že vaří v garsonce ideální skladbu... nějakou svalovinu, trochu vnitřností, chrupavečku atd.... line se "vůně" po celém domě a odhání číču co je na dietě a snaží se kousek ulovit... ,-) Ale on je u obezity mazlíčků stejně největší problém v tom jak píšeš .... páníček a jeho "trošku" ,-) Pejsek ráno dostane misku gr.., potom během dne "trošku" od všeho a večer zase misku gr. Takže pejsek má např 400g granulí a trošky, přitom krmná doporučená dávka je u granulí třeba 120g/den a pak se páníček diví že má doma válec ,-) Jenže přece tomu pejskovi nemůže stačit 2x50g na den... to by měl hlad ... no věčné téma ,-)

skalara.v: Jj výsek to bylo.... většinou fronta v poměru 1:5... pejskař : důchodkyně ,-) Vaření zásadně probíhalo za kvalitního větrání v "letní" kuchyni ,-) Holky měly svůj hrnec, protože kombinace všech možných vnitřností, gurglí, nožek a bůhví čeho ještě mu dala neodstranitelné aroma ,-) Jinak krom psa mám taky dvě kočky.... dřív měly krmení volně a misky taky sdílely. Od té doby co má jedna nutnou dietu (IBD), tak dostávají každá svoje do misky... nažerou se a seberu. Prostě se musely naučit... druhá miska je tabu a jí se, když určí páníček ,-)

17. flexka

flexka Hrabě fóra

Vavovi: ono není granule, jako granule

kukni:

vzorek 1: Čerstvé kuřecí maso 19%, kuře 18% ( sušené kuřecí maso), losos 15%, sleď 12,5% (sušený sleď ), brambory 12%, kuřecí tuk 4,5%, kachna 4% (sušené kachní maso), sladké brambory 3,5%, celá vejce 2,5% (sušená vejce), kuřecí játra 2,5%, bílá ryba 2%, hrachová vláknina 2%, vojtěška, cizrna, minerály a vitamíny, mrkev, špenát, jablka, plody šípku, heřmánek, kořen lopuchu, mořské řasy, brusinky, anýz a pískavice, řecké seno, fruktooligosacharidy (461 mg / kg), glukosamin (341mg/Kg), MSM (341mg/Kg), chondroitin (240mg/Kg), tymián, majoránka, oregano, petržel, šalvěj, stabilizovaný směsí tokoferolů. Neobsahuje žádné přidané syntetické antioxidanty.

vzorek 2: obiloviny, maso a výrobky živočišného původu, vedlejší výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, kvasnice, minerální látky. EU povolené konzervanty, zchutňovadla a barviva.
    Což je jinými slovy sójová pokrutina, odpad z jatek, kafilerní tuk a trocha drcené omítky, konzervováno etoxiquinem a BHT, nastříklé játry rozmíchanými v tom tuku, aby to "vonělo".

JJ, rybiško, glum! My měli jatka a pak úplně jinde nucený výsek - tam se ve čtvrtek stály fronty s dvoukolákama a kecalo o psech. No a já s mamkou jsme to ještě vylepšily, že jsme pootvíraly okna v kuchyni, daly vařit maso a šly ven. No a pak čas od času letěl hrnec i s černým škvarkem k popelnicím z okna. Ten puch fakt nic nepřerazilo - měli jsme dokonce prkýnko zvlášť na tohle maso, nůž se umyl, ale to dřevo nee. A čistit a krájet zeleninu (někdy jsem tam tajně dávala mraženou, ona stejně někdy ani pro toho psa nebyla, jak byla hnusná). My vločky jenom spařovaly - jak se maso dovařilo, tak jsme je tam nasypaly a nechaly pod pokličkou dojít a schládnout, takže výroba betonu nebyla. Kolínka, nebno rýži jsme vařily zvlášť a pak míchaly. Já si užívám, že koupím granule a když vařím pro lidi, tak z toho masa něco okrájím a se zeleninou holkám uvařím. Včera byla hovězí polívka, maso vyvařené nikdo nechce, tak jsem ho pokrájela i s tou zeleninou z polívky a mám v mrazáku 6 porcí a jednu v ledničce. Holky si mlaskají. Nevýhoda je, že pak tak 2-3 dny čumí na misku s granulema a nemůžou uvěřit, že je zase kosmická strava.

Edit: no vlastně jo, casey, já vzpomínala na to prkýnko, bo když ho někdo použil pod horký hrnec, tak se hned vůně linula a bylo po chuti, i když se toho jídlo ani nedotklo, ale byl psí i hrnec a vařečka, fakt akorát ten nůž šel umýt tak, že se pak dal použít i pro lidi... Ach jo, to je opruz být retro pamětník, ještě nahodit trvalou a plesnivý mrkváče, co? Jsme se sešli 3 stejného roku narození, tuším.

18. evik1016

evik1016 Polobůh fóra

Ahoj,
    jsem na chalupě, jsou tu vykvetlé bledule, sněženky a takové žluté (nevím, jak se jmenují)
    O zvířatech toho moc nevím, ale vím, že pezt už zase postoupil

19. mamča50

mamča50 Imperátor fóra

petz, gratulka ke 185. faremnímu postupu, jedeš úžasným tempem. Přeji pěkné odpoledne, venku začíná poprchávat, kávička dopitá, kamera funguje, tak jsem spokojená, teď už vidím dobře na prostor před dveřmi. Bude se mi lépe dýchat. Chtěla jsem jít ještě jednou shrábnout trávník, jak byl vichr, tak mi toho listí zase odněkud nafoukal ,je to nekonečný příběh. Budu to muset nechat na zítra. Páček shledáček.;););)

20. skalara.v

skalara.v Orákulum fóra

Casey - jojo, občas na mě s kbelíku mrklo očičko, tu zas vyčuhoval pařátek či zobáček xD Holky měly taky svůj hrnec - takovej menší prádelňák.
    A ty naše kočičí bestie chlupatý dostanou ráno granule ( běda, jak zapomenu, to mě pěkně seřvou) a pak je chodí celý den uždibovat. Ty rozkousaný drobky samozřejmě nesežerou, ani kdyby měli hladem chcípnout, takže ráno zase vysypat a nasypat čerstvé. Konzervičku většinou jen o víkendu - mají ji na dvakrát. Nejdřív se olíže poctivě všechen ten sosík a pak se chodí v půlhodinových intervalech uždibovat po pár kouscích masíčka, které je vůbec nejlepší, poválí-li se důkladně v kuchyni po linu (aby ho pak mohli páníci snadněji rozťapkat po celé podlaze).
    Flexka - trvalou jsem si nechala udělat v 18 a již nikdy více. Vypadala jsem jak pudl. Strašná móda xD Ale plísňáče byly super :D
    A ročník jsem 72 ;)

Stav vlákna:
Žádné další odpovědi nejsou možné.